Wednesday 19 September 2018

The Mountain



Dead Can Dance su danas premijerno predstavili "The Mountain" - jedan od sedam stavova sa svog predstojećeg (devetog po redu) studijskog albuma "Dionisus", koji će biti objavljen 2. novembra ove godine. "Dionisus" je prvi potpuno novi album Dead Can Dance nakon šest godina, od objavljivanja albuma "Anastasis" (2013).
Novi materijal je podeljen u dva čina, "The Mountain" je prvi stav drugog. Lista pesama opisana je kao "sedam stavova koji predstavljaju različite aspekte mita o Dioniziju i njegovog kulta". Brendan Perry je bio očaran drevnim prolećnim i žetvenim praznicima koji vuku poreklo iz Dionizijskog kulta koji je bio praktikovan širom Evrope. Njegovo prisustvo je gušeno ideološkom kontrolom od strane hrišćanstva i islama još od vremena Rimskog carstva, tako da Dionis ima uticaja na ove praznike i danas, ali u jednoj (moglo bi se reći) cenzurisanoj formi.

Muzička forma albuma "Disonisius" je oratorijum, koji odlikuje duhovne i sekularne muzičke kompozicije još od ranog 16. veka. U protekle dve godine, tokom kojih je radio na novom albumu, Perry je koristio razne udaraljke sa svih strana sveta, uključujući daf (iranski bubanj) kao i fujaru (slovačka pastirska frula). Perry je izmiksao sve elemente albuma, uključujući snimke na otvorenom i recitovanje, jedno stado koza u Švajcarskoj, zvukove košnice sa Novog Zelanda, pesme ptica iz Meksika i Brazila.
Lisa Gerrard (koja je trenutno na promo-turneji albuma "BooCheeMish" snimiljenog zajedno sa The Mystery Of The Bulgarian Voices) peva na četiri od ukupno sedam pesama sa albuma "Dionisius", iako je prvo u javnost procurila "pouzdana vest" da ona na novom albumu ne peva.


Vredi spomenuti i to da omot albuma sadrži detalje maske koju su načinili pripadnici plemena Huichol sa planine Sierra Madre u Meksiku - poznati po svojim slikama i predmetima načinjenim od prediva i pažljivo ukrašenim prelicama - koji koriste pejote u svojim svetim obredima i ritualima lečenja i širenja granica uma.

Perry i Gerrard startuju svoju evropsku turneju, u okviru koje će na 26 koncerata promovisati novi album, početkom maja 2019. godine. Koncert u beogradskom Sava Centru, 26. juna 2018. biće 25. po redu i pretposlednji.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...