Sunday 2 August 2015

Microfilm: Centrefold 12'' (1980)


Microfilm
Centrefold 12''
(1980)


1. Centrefold (2:48)
2. Window (2Č29)
3. Summer House (2:18)

Microfilm je novozelandski bend, svojevremeno nepravedno strpan u australijsku punk scenu, čiji je najveći uspeh zapravo u tome što je to bila matična grupa Lise Gerrard, potonje pevaljke Dead Can Dance. Na njihovom prvom i jedinom 7-inčnom vinilu "Centrefold" (p.s. ovo je unofficial 12'' verzija), ona uspeva da ne izgovori nijednu reč, već svojim glasom artikuliše zvuke koje uklapa u prateću muziku. Bend se vrlo brzo po izlasku ovog singla raspao, a Lisa sa dvojicom članova drugog novozelandskog punk benda (The Scavengers A.K.A. The Marching Girls) godinu dana kasnije ulazi u priču koju svi danas znamo i volimo kao Dead Can Dance. Naravno, jedan od pomenute dvojice je bio basista Scavengersa, čovek raznih imena - poput Ronnie Recent i Mr. Lovegrove - poznatiji po svom pravom imenu i prezimenu: Brendan Perry.


Lisa Gerrard se pojavljuje i na NZ-kompilaciji "From the Belgrave" (1981), i to u 2 pakovanja: na #5 kao Liza Gerrard sa pesmom "Mosaic", i na #10 uz Microfilm sa pesmom "Summer house".
Elem, Microfilm vredi poslušati i imati u ličnoj kolekciji, ne samo zbog Lise Gerrard i njene potonje DCD karijere, već i zbog traga koji je na muzičkoj sceni tog dela planete ostavio zajedno sa drugim, neretko podjednako uvrnutim kiwi-muzikantima.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...