Tuesday 25 October 2016

Punk-for-a-day Day


Nećeš me nikada naći, ako želiš da me uhvatiš
Zato što me nikada nećeš naći u toj igri žmurki
Tražićeš me, ali me nikada nećeš naći
Jer sam zauvek otišao
- Punk for a day (LA's Wasted Youth)


Pank, kao pojam koji se koristio u značenju "početak" ili "početnik" (neki bi pre rekli da znači "trulež", "zatvorska kurva" ili "baraba"), po prvi put je zakoračio u svet muzike vezan za bendove kojima je više priličio zvuk testerisanja drva u nekoj garaži nego tehničko muzičko savršenstvo dotadašnjih muzičara. Iako su se ispilili iz rok ere hipija, pank su začeli bendovi poput zemljotresnih Velvet Underground i šok-rokera Alice Coopera. Pank se svom silom, poput rakete, zakucao u muzičko podzemlje Njujorka i Londona - u Njujorku je scena nastala, a u Londonu su je iskopirali - gde su bendovi poput Ramones i Sex Pistols kreirali sliku onoga što pank jeste i šta će postati.
Iako se ne zna ko ga je izmislio i po prvi put praktikovao, "Panker-na-jedan-dan" dan je evidentno nastao u počast duge i žive istorije pank roka, koji ove godine slavi svoj 40. rođendan (britanska varijanta). I ne samo roka, već i mode, filozofije, umetnosti, litrature, prožetim jakim anti-establišment stavom i promovisanjem individuane slobode. Taj sjajan i moćan antikultur-pokret je izveo revolucionarni preokret u roku koji je izmenio lice sveta muzike u celini. Za petama protutnjale hipi revolucije, pank pokret je pokupio nadu i svetlost-vodilju svojih prethodnika, pa sve to uvaljao u oštro brašno sopstvenog cinizma na način koga se ni sam Niče ne bi postideo.
Najjednostavnije je da vam danas, celoga dana vrtite pank muziku sa svog plejera ili u glavi. Započnite sa The Ramones, pređite na Sex Pistols, prebacite se na Abhinanda čisto da listu začinite nadasve zanimljivom švedskom scenom, pa se ponovo vratite u London preko Adam And The Ants. Savremeni medija plejeri su neverovatno olakšali (u odnosu na gramofone i kasetofone) izbor pesama koje ćete uvrstiti u muzičku istoriju.
Ako smatrate da je samo sušanje pank muzike, na današnji dan, previše mekano za vaš lični stil, obucite svoju staru majicu sa omiljenim pank bendom, napravite pank frizuru (šta god to značilo), nabacite stari kožnjak i makar na jedan dan ponovo oživite dane svoje protraćene mladosti. Nađite se sa starim ortacima pankerima i napravite "panker-na-jedan-dan" žurku, otkačite uz omiljenu muziku i makar danas vratite stara dobra vremena.
Za jedne je sve to samo puko pozerstvo ili glupiranje, za druge evociranje uspomena ili prilika da stresu buđavu prašinu sive svakodnevice. Kako god, samo da ne bude dosadno i mrtvo, što (svakako) sa pravim pankerima nikada nije bio slučaj.


LA's Wasted Youth "Punk for a day"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...