Saturday 16 October 2021

Mask40



16. oktobra 1981. godine su Bauhaus (prozvani kumovima gothrocka) objavili svoj drugi studijski album "Mask". Na albumu su singlovi "Kick in The Eye" i "The Passion of Lovers", koji su proširili lepezu instrumenata u zvučnom repertoaru benda upotrebom klavijatura i akustičnih gitara (u PoL), kao i fanki ritmovima i saksofonima (KitE) zahvaljujući umeću gitariste Daniela Eša, koji to takođe čini na numerama "Dancing" i "In Fear of Fear".
Eš je takođe dizajnirao omot albuma, preteču njegovog Bubbleman Designsa, koji će kasnije uobličiti na četvrtom (i poslednjem) studijskom albumu Bauhaus "Burning From The Inside", kao i na albumima potonjih bendova Tones On TailLove and Rockets (u suštini - Bauhaus minus Piter Marfi, što smo već videli i čuli na dobrom delu spomenutog poslednjeg albuma Bauhaus).


Spot za naslovnu numeru albuma snimljen je u napuštenoj viktorijanskoj fabrici cipela u Northemptonu, njihovom rodnom gradu, kao očigledan omaž horor filmovima iz 70-ih. Inače, bend nije dobio dozvolu da tu zgradu koristi za snimanje spota pa se cela ekipa jednostavno tamo ušunjala i odradila produkciju.

A1 Hair Of The Dog (2:42)
A2 The Passion Of Lovers (3:52)
A3 Of Lillies And Remains (3:18)
A4 Dancing (2:29)
A5 Hollow Hills (4:50)
B1 Kick In The Eye 2 (3:38)
B2 In Fear Of Fear (2:57)
B3 Muscle In Plastic (2:52)
B4 The Man With The X-Ray Eyes (3:05)
B5 Mask (4:35)

"Mask" je definitivni gothic rock i post-punk album, na kome se pored muzike naročito ističu kohezivni stihovi Daniela Eša, braće Dejvida i Kevina Heskinsa i Pitera Marfija, koji su zajedno dali sve od sebe da stvore jedan od najboljih albuma tog žanra i vremena.

Post-Punk

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...