Saturday, 21 March 2015

Exquisite corpse


Izuzetno telo, takođe poznato i kao izuzetan leš (shodno francuskom originalu cadavre exquis) ili rotirajuće telo, predstavlja metod kojim se određen skup reči ili slika smešta u jedan zajednički skup, sa ili bez obaveznog konteksta. Svaki od učesnika u kompoziciju dodaje sopstveni deo, redom, bilo po nekom pravilu (poput pridev-imenica-prilog-glagol-pridev-imenica u "zelena patka slatko otpeva užasnu žalopojku") bilo da mu je dopušteno da vidi samo kraj onoga što je dodao njegov prethodnik.

Exquisite Corpse (2012)
Noah Ryan & Erica Parrott

Ovu tehniku su osmislili nadrealisti i nalik je staroj salonskoj igri "Posledica", gde igrač zapiše nešto na papiru koji savije da pokrije deo onoga što je napisao, i to predaje sledećem koji radi isto, i tako redom. Jedan od osnivača nadrealizma, Andre Breton, pričao je da je sve počelo kao zabava, koja se razigravala sve više i postajala sve bogatija. Breton je tvrdio da je sve počelo 1925. dok Pjer Reverdi smatra da je to bilo mnogo ranije, barem 1918. godine.
U varijanti koju zovu "posledična slika", umesto rečenica igrači crtaju delove čovečijeg tela.
Igra je kasnije prilagođena crtanju i kolažu, a rezultat je bio sličan kao u dečijim knjigama u kojima su stranice podeljene u trećine - u gornjoj se nalazi glava čoveka ili životinje, u srednjoj je torzo, dok su u donjoj noge. Deci je data mogućnost da mešaju i uklapaju ove trećine okrećući stranice knjige. Ovu igru je moglo da igra četvoro ili manje igrača, sa stranicama presavijenim u trećine na uobičajen način; takođe, zabeleženo je i da su igrala samo dvojica, sa stranicama presavijenim po dužini pa potom po širini, tako podeljenim na četvrtine. Učesnici su svoje crteže i kolaže međusobno slali poštom (u poodmakloj fazi igre), a ova verzija je poznata kao "Izuzetno telo u avionskom pismu", nevezano da li je igrano putem avionske pošte ili ne.

Christmas Spirit (2009) 
Bernard Dumaine & Janelle McKain

Sam naziv je potekao iz jedne fraze kada su nadrealisti po prvi put igrali: "Le cadavre exquis boira le vin nouveau" - "Izuzetan leš će ispiti novo vino". Andre Breton je zapisao da su u početku igre, pored njega, učestvovali Iv Tangi, Marsel Dešam, Žak Prever, Benjamin Pere i Pjer Reverdi. Potom su se priključili Maks Moris, Žuam Miro, Man Rei, Simon Koline, Tristan Cara, Žorž Inje, Rene Šar, Pol i Nuš Eliar.

Henri Miler je tokom 1930-tih često uzimao učešće u ovoj igri, na taj način ubijajući vreme po francuskim kafeima. Isto je važilo za Vilijema Barouza i Brajona Džisina.

Ovom tehnikom pačvork-stihoklepanja koristio se bend Bauhaus u svojim pesmama "Exquisite Corpse" (album "The sky's gone out", 1982) i "1.DavidJay 2.PeterMurphy 3.KevinHaskins 4.DanielAsh" (B-strana singla "The passion of lovers", 1981).

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...