Sunday, 31 January 2016

Mission30


Kada je goth-despot Andrew Eldritch u septembru 1985. izjavio kako nema nameru da otpeva nijednu pesmu koju je za drugi album Sisters Of Mercy napisao gitarista Wayne Hussey, verovatno nije očekivao odgovor basiste Crayga Adamsa kako nema nameru da odsvira "bilo šta od sranja koje je komponovao Eldritch". Tako je (konačno) uspeo da od sebe otera i Adamsa, poslednjeg člana originalne postave benda.
Hussey i Adams napuštaju Sisters Of Mercy i rade demo snimke odbačenih kompozicija, zlu ne trebalo. Eldritch, iako vezan ugovorom za izdavačku kuću WEA, odmah otvara novi projekt u kome mu se pridružuju Patricia Morrison i James Ray (čiji album producira i objavljuje za svoju etiketu Merciful Release), a nešto kasnije i Alan Vega in person.
Za to vreme, Hussey i Adams planiraju novi bend (čije ime još uvek kriju u javnosti), kome se priključuju gitarista Simon Hinkler i bubnjar Mick Browne, čime je ekipa zaokružena i spremna za novu misiju. Ta misija je počela u januaru 1986. u Zemlji čuda.I still believe in God
But God no longer believes in me

Ovim rečima počeo je the very first gig ever benda koji je sebe to veče predstavio kao The Sisterhood. Poruka je bila jasna svakome ko je bio upućen u sve što se desilo na relaciji Hussey-Eldritch tokom prethodnih šest meseci. Prvi koncert novog benda održan je 20. januara 1986. godine u londonskom klubu "Alice in Wonderland".
Plejlista te (i narednih) večeri izgedala je ovako:
01. Wasteland
02. And the dance goes on
03. Garden of delight
04. Serpents kiss
05. Stay with me
06. Severina
07. Bridges burning
08. Over the hills and far away
09. Sacrilege
10. Wishing well

Kada je saznao za naziv grupe svojih bivših ortaka, Eldritch aktivira sopstvenu mašineriju kako bi sprečio upotrebu tog imena, tako što istog dana sa novim saradnicima objavljuje singl "Giving Ground" a za naziv svog novog benda uzima - gle čuda! - takođe The Sisterhood. Pored toga, registruje mini kompaniju pod istim nazivom i pokreće pravni spor za dobijanje apsolutnih prava na sve živo što u svom nazivu sadrži reči sisters i sisterhood, tj. pokušava da spreči bilo kakvu asocijaciju na Sisters Of Mercy koju bi (sada već omraženi) novi bend mogao da komercijalizuje.

Plakat za nastavak turneje posle pauze, još uvek pod imenom The Sisterhood.

Iako svesna da će Eldritch najverovatnije uspeti u svojim namerama (što se kasnije ispostavilo kao tačno), Četvorka od Sestrinstva posle Londona nastavlja tokom januara i februara svoju jednomesečnu evropsku turneju pod tim imenom, i to zajedno sa The Cult, završivši je koncertom u Stokholmu 20. februara. To je bio ujedno i njihov poslednji koncert pod imenom Sisterhood. Turneju prekidaju na sedam dana, suočeni sa činjenicom da to ime više neće smeti da koriste; donose odluku da se preimenuju u The Mission - najverovatnije po nazivu drugog albuma Sisters Of Mercy "Left on Mission and Revenge", kome je bilo suđeno da nikada ne ugleda svetlost dana. Ovoga puta, znajući da će Eldritch tek na to odlepiti, tih nedelju dana pauze su iskoristili da se pravno obezbede i zaštite svoj brend od Onoga koji u njih više nije verovao. 
Iako su na plakatima bili najavljeni kao "Sisterhood - Ex Sisters Of Mercy", naredni koncert, održan 27. februara u londonskom klubu "Electric Ballroom", predstavlja i prvi pod novim imenom - The Mission.
Plejlista:
01. Wasteland
02. And the dance goes on
03. Garden of delight
04. Like a hurricane
05. Severina
06. Serpents kiss
07. Stay with me
08. 1969
09. Bridges burning
10. Sacrilege
11. Wishing well
12. Shelter from the storm (+ Ian Astbury & Billy Duffy - The Cult)
Poslednja pesma započela je incidentom koji je prilikom izlaska na stejdž izazvao "idiot Ian Astbury, uzvikujući pogrde na račun Eldritcha" (Mat Smith, Melody Maker).

Eldritch took the hat, Wayne and Craig took the songs.
Goodbuye and fuck off.

Posle bezbroj studijskih i (naročito) bootleg izdanja, tumbanja u postavi i raznih solo projekata, The Mission su 20. januara 2016. objavili konačnu listu svoje UK/Euro/Australia turneje povodom 30 godina postojanja benda.

Promo-video:And the dance goes on,
All over this Wasteland.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...