Sunday 7 February 2016

International Clash day



Kada je Džon Ričards, DJ radio stanice KEXP u Sijetlu, u jutarnjem programu jednog februarskog petka 2013. godine objavio kako će ubuduće prvog petka u tom mesecu - što se njega tiče - svake godine obeležavati Međunarodni The Clash dan, nije ni slutio da će tri godine kasnije to uraditi i zvaničnici nekoliko gradova u UK i USA.




Bridžvoter (Bridgewater, UK), grad u kome je Džo Stramer proveo poslednje godine života. Peticiju je pokrenuo i u lokalnoj skupštini realizovao odbornik Brajan Smedli, matora pank drtina i učesnik poslednjeg koncerta benda Joe Strummer and the Mescaleros u Bridžvoteru, samo mesec dana pre Džoove smrti (2002). Gradonačelnik Bridžvotera je proglasio 6. februar 2016. za ICD, koji je obeležen u petak 5. februara organizacijom raznih tribina, projekcija i emitovanja muzike benda, a učešće je uzeo i poznati režiser Džulijen Templ (takođe stanovnik Bridžvotera) koji je radio neke od dokumentaraca posvećenih The Clash i UK punk sceni.
Proglas se završava rečenicom: "We encourage all residents to Rock the Casbah."




Sijetl (Seattle, USA), gde su The Clash 15. oktobra 1979. održali "prvi veliki pank koncert u tom gradu", što je ostavilo veliki trag u potonjoj istoriji ne samo američke rok muzike - muzička scena Sijetla još uvek stoji rame uz rame sa onima u NY i LA/SF. Gradonačelnik Sijetla je izdao proglas kojim se 7. februar 2016. proglašava za ICD, dok je lokalni radio KEXP nastavio po četvrti put svoju praksu emitovanja 12-časovnog programa posvećenog svemu što ima veze sa The Clash - naravno, u petak 5. februara.




Okrug King (King County, USA), u državi Vašington - inače, Sijetl je administrativni centar tog okruga na severozapadu Amerike. Okrug je, takođe, proglasio 7. februar 2016.za ICD. Načelnik okruga svoju proklamaciju završava poput britanaca: "I encourage all residents to Rock the Casbah."

Iako su se Britanci prilikom donošenja svog proglasa pozvali na predlog upućen iz Sijetla, tj. okruga King, uspeli su da zeznu stvar za jedan dan - unapred. Zato, hajde da podvučemo crtu: 2-1 za 7. februar kao International Clash Day.
Dakle...


A kako bi drugačije?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...