Monday, 13 June 2016

The Cramps live at Napa State Mental Hospital (1978)


"Narode, mi smo The Cramps iz Njujorka, i vozili smo se 3000 milja da bi svirali samo za vas."


Ovako počinje jedan od najblesavijih ali istovremeno i najpankerskiji od svih pank koncerata u istoriji, kada su The Cramps i The Mutants održali zajedničku svirku za štićenike državne duševne bolnice u Napi (Kalifornija). Datum - 13. jun 1978. godine, u vreme kada je Napa bila poznatija po svojoj ludari nego po industriji vina. 
Pevač Lux Interior je rečenicu s početka teksta izgovorio kao uvod, posle prve odsvirane numere Mystery plane (parodija Elvisove Mystery train). Bendovi su svirali na tremu, samo par stepenika iznad nivoa dvorišta ustanove, dok su se njihovi fanovi pomešali sa stotinak prisutnih pacijenata ove psihijatrijske ustanove.

The Cramps

"Neko mi reče za vas ovde da ste ludi, ali nisam baš u to siguran", Lux je nastavio. "Meni izgledate sasvim OK." Štaviše, izgleda da su se svi ludo provodili: jedni su igrali u čarapama kao na maloj maturi, drugi se samo bacakali naokolo.
Ovo nije bila prva svirka, organizovana u toj instituciji; dr. Bart Swain je pre The Cramps i The Mutants dovodio i druge bendove u Napu - kako bi pacijentima "proširio horizonte". Međutim, po prvi put je tu bila i video kamera kojom je te noći sniman koncert The Crampsa, iako je Swain izrazio zabrinutost za anonimnost svojih pacijenata.

The Mutants

Svirka The Mutants nije bila snimana (osim nekoliko fotografija), verovatno zato što su oni došli na red tek po zalasku Sunca. Kako god bilo, ovo je retko parče pank istorije, sasvim uporedivo sa svirkama Sex Pistols u zatvoru Čelmsford i nepoznatih trash-metalaca Gobstopper koji su održali božićni koncert u Domu za decu i odrasle ometene u razvoju.
Državna institucija u Napi i dalje postoji, ali šanse da se ovako nešto ponovi svedene su na minimum. Danas, većinu njenih štićenika čine violentni prestupnici i mentalno nestabilne osobe, isuviše opasni za bilo čiju svirku, bez obzira koliko ona pankerska bila.

video:No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...