Thursday 26 October 2017

Howling at the Moon Day



Vuk u mitologiji ima snažno simbolično značenje, bilo da mislimo na Fenrira koji će tokom Ragnaroka progutati svet, ili na osnivače Rimskog carstva Romula i Rema koje su odgajili vukovi. Vukovi su predmet brojnih snažno emotivnih umetničkih dela, nekada masovno popularnih "tri-vuka-i-mesec" majica (danas ih smatraju džiberlukom) kao i tema u raznim pesmama (više od bilo koje druge). 
Čudovišna ili plemenita, ali nijedna druga životinja nije smatrana tako kontroverznom poput vuka. Pa opet, jedna stvar uvek ostaje konstantna: vukove obično prikazuju kako zavijaju na Mesec. Eto prilike da im se na današnji dan u tome pridružimo, u počast Divljini.
U mnogim zemljama vukove smatraju štetočinama koje napadaju stoku i kućne ljubimce, što je dovelo do prekomernog lova i ogromnih troškova održanja njihove populacije kako ne bi kao živa vrsta nestali. Vukovi su, zapravo, divne i veličanstvene životinje i predstavljaju bitan i životni deo eko-sistema na našoj planeti. Svake godine, 26. oktobar je dan posvećen upoznavanju sa ovim životinjama i prikupljanju sredstava za pomoć organizacijama koje se bave očuvanjem populacije vukova širom sveta.
Danas slobodno možete izaći iz kuće, pa arlauknuti jedan pozdrav onom Žutom Licu gore na nebesima. Ako vas neko pita da li ste u redu, samo recite da vežbate za Noć veštica. Možete to raditi sami i sa prijateljima, u svom dvorištu ili kraj vatre ispred šatora u šumi. Malo vežbanja primalnog krika nikome neće biti na odmet, a oslobađa iz čoveka daleko više od samo nekoliko decibela buke.
Metaforično, zavijanje na mesec zaista predstavlja oslobađanje od tradicionalnih i standardnih stega, baš kao i gledanje u nebo po mraku, što dalje od konvencionalnosti i veštačkih svetala civilizacije. Eto prilike da se oslobodite, uradite nešto ludo i neočekivano, dopustite onom divljem i iskonskom u vama da izađe u večernju šetnju.
Makar na jedan dan godišnje.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...