Tuesday 10 April 2018

International Safety Pin Day



10. april je Međunarodni ziher-dan, posvećen ovoj jednostavnoj ali veoma praktičnoj sitnici. Legenda kaže da je pronalazač Walter Hunt dugovao nekom svom prijatelju $15. Kako taj novac nije imao, rešio je da izmisli nešto sasvim novo i to prijatelju pokloni u zamenu za dug - i tako je 1849. nastala zihernadla, sigurnosna igla, ziherica ili kako god da je nazivaju širom sveta. Jaka i zašiljena, a ipak dovoljno bezbedna da se koristi na tkanini bez neke veće frke, ziherica je definitivno genijalan izum koji je praktično svaki čovek na planeti u nekom trenutku svog života upotrebio barem jednom.
Današnji dan je zamišljen kao "praznih" novih ideja i izuma. Budite i vi neki novi Walter Hunt, ili ponudite deci da smisle nešto novo, koja su puna pametnih i novih ideja daleko više od matoraca. Ponudite im i neku nagradu za najbolju ideju, zavalite se u stolicu i samo posmatrajte kako točkići i male sive ćelije hvataju ubrzanje.


Ziherice predstavljaju dugo vremena znak raspoznavanja jednog drugog pokreta, pored onih koji ih danas nose na garderobi u znak protest zbog sumanutog ponašanja aktuelnog američkog predsednika. Možda je danas to modni detalj koji prati politički stav ili određenu vrstu muzike, ali pankeri su pre četrdeset i više godina ziherice počeli da koriste iz sasvim pragmatičnih razloga: trebalo im je nešto što će na okupu držati njihovu garderobu sastavljenu od poderanih delova različitih komada platna, plastike, kože pa čak i crnih vreća za smeće. Naravno, na sve to je nekako trebalo dodati i čuvene "prišivke" sa imenom omiljenog punk benda (za koji ste često čuli samo vi i niko više).
Modni istoričar Sean Cole kaže:
"Uprošćeno rečeno, iako je punk u početku bio način slobodnog izražavanja stila i muzike, ubrzo je postao kodifikovan, a ziherica je postala jedno od glavnih sredstava za to."


Ukoliko ziherice nisu početkom 1977 bile trejdmark punkera, to su svakako postale nakon objavljivanja video klipa za pesmu "God Save The Queen" Sex Pistolsa, u kome Rotten nosi rasturenu belu košulju koju na okupu drže samo zihernadle. To je bio trenutak koji je zacementirao ulogu zihernadli u punk istoriji.


Moda funkcioniše po principu: sakupi na gomilu razne subkulture, prepeglaj ih pa onda neke od njihovih istaknutih odlika baci na masovno tržište. Na taj način moda konstantno sama sebi upumpava svežu krv. Upravo je na taj način i ziherica postala simbol punkerske daj-šta-daš i uradi-sam etike, čak i kada se pojavi van punk konteksta. Versace haljina, poderana i prikopčana ogromnom zlatnom zihericom (pa potom u nju "ubačena" Liz Hurley) dovoljan je primer za ovakvu tvrdnju. Naravno, to sa punkom ima my ass veze.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...