Sunday 10 March 2019

Filthy Rich



10. marta 1977. u 7 sati izjutra, za stolom postavljenim ispred Bakingemske palate u Londonu, potpisan je ugovor između Sex Pistols i A&M Records. U stvari, ovo je bila samo još jedna predstava za medije u režiji Malcolma McLarena, jer je ugovor težak 150 hiljada funti bio potpisan još prethodnog dana u prostorijama te izdavačke kuće.
Nakon što su u januaru te godine bili izbačeni iz EMI, uz raskid ugovora (težak 50 hiljada funti) od strane izdavača, Pistolsi, nakon samo šest dana od potpisivanja ugovora, bivaju šutnuti i od strane A&M, uz obeštećenje od 75 hiljada funti: polovina ugovorenog iznosa, po pincipu uzmi ili ostavi.
Mašinerija za mužu love muzičkih kompanija nastavila je rad punom parom, a da pri tom nije uradila ništa - ne postoji niti jedno jedino izdanje objavljeno za etiketu A&M, jer je kompanija u žurbi isplatila odštetu želeći da se što pre ratosilja brzopleto potpisanog ugovora sa "nesrećom" koja tek sledi - na dan kraljičinog srebrnog jubileja te godine.
Zvaničan razlog raskida ugovora: nepristojno ponašanje članova benda u službenim prostorijama kompanije, nepunih nedelju dana nakon potpisivanja ugovora, jedan razbijen prozor (kamenom bačenim spolja, navodno od strane "nezadovoljnih građana") i nepotvrđene glasine o nekakvom pokušaju silovanja u pijanom stanju, od strane Sida Viciousa.
Nezvanično: žestok pritisak od strane BBC i ostalih "stubova morala društva" da se to štrokavo besnilo saseče u korenu.


Unlimited edition
With an unlimited supply
That was the only reason
We all had to say goodbye

Unlimited supply EMI
There is no reason why EMI 
I tell you it was all a frame EMI
They only did it 'cause of fame EMI
I do not need the pressure EMI
I can't stand the useless fools EMI
Hallo EMI, goodbye
A&M


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...