Tuesday 22 December 2015

Without people you're nothing


Danas po 13. put svet obeležava tzv. Joe Strummer Day, u znak sećanja na jednog od prvih punk rock bandita, muzičara i tekstopisca, voditelja radio emisija, glumca i političkog aktivistu. Došao je 21. avgusta 1952. godine u Ankaru (Turska) kao Džon Grejem Melor, a otišao 22. decembra 2002. iz Brumfilda (UK) kao Džo Stramer.


Tih pedeset godina "između", popunio je saradnjom sa bendovima 101'ers (1 album), The Clash (6), The Latino Rockabilly War (1), The Mescaleros (3). Takođe, sa The Pogues je proveo godinu dana na turneji menjajući najurenog Shane MacGowana.
Glumio je u desetak igranih i dokumentarnih filmova, za neke radio ili odabirao soundtrack, sam je režirao i jedan "nemi" dokumentarac (Hell W10, 1983).


The Future Is Unwritten, full documentary
(Julien Temple, 2007)

Stramer je oduvek želeo da bude DJ na BBC radiju. Želja mu je ispunjena 1998. godine kada je vodio serijal jednočasovnih emisija pod nazivom "Joe Strummer's London Calling", gde je puštao muziku iz svoje kolekcije ploča - pank, rege, folk, džez, afrobit - sve ono što je uticalo na njegovu karijeru i sam život.



Joe Strummer's London Calling, 8 episodes
(BBC Radio)

Fondacija Stramervil (pun zvaničan naziv je The Joe Strummer Foundation For New Music) osnovana je 2002. neposredno po Džoovoj smrti. To je neprofitna organizacija, koja za cilj ima popularizaciju nepoznatih bendova, promociju i razvoj novih muzičkih stilova. Ove godine je objavila dva albuma-kompilacije raznih izvođača sa pesmama čiji je autor bio Džo Stramer.
- Strummerville A Go Go #1 (17.08.2015)
- Strummerville A Go Go #2 (10.12.2015)


Šta bi nam danas poručio Džo Stramer?
Garantovano bi podržao to što radi fondacija koja nosi njegovo ime, jer to jeste bila njegova vizija koju održavaju živom. Treba uvek imati na umu njegove reči:

Ako nema ljudi, ne postojiš.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...