Wednesday 31 January 2018

Joy Division 40



Prošlo je tačno četrdeset godina od koncerta održanog u mančesterskom klubu Pips Disco, 25.januara 1978. godine. Pa, po čemu je to bitan datum? Te večeri je bilo predviđeno da nastupe dva benda: predgrupa Connection i zvezde večeri Warsaw. Iako je na plakatu za koncert pisalo da je to koncert Warsaw, stvari su ispale malo drugačije: te večeri ekipa nije svirala pod najavljenim imenom već pod sasvim novim, prisilno izboksovanim zbog problema sa postojećim.
Iako im to nije bila bila prva svirka u životu, to jeste bio prvi nastup pod imenom - Joy Division.
Do tog trenutka aktuelno ime "Warsaw", sebi su nadenuli nadahnuti Bowievom pesmom "Warszawa" sa albuma "Low". Međutim, pred sam pomenuti koncert, usred punk cunamija koji je još uvek brisao sve pred sobom širom UK & ostatka sveta, članovi benda su zaključili da je dosta bilo brkanja Warsaw (iz Mančestera) i Warsaw Pakt (iz Londona). Na predlog Iana Curtisa, preimenovali su se u Joy Division. Curtis je u to vreme bio opsednut romanom "Kuća lutaka" (The House of Dolls, 1955), autora Yehiela De-Nura koji je preživeo užas nacističkog konclogora i koji se ispod naslova knjige potpisao kao Ka-Tzetnik 135633 (što je bio njegov stvarni logoraški broj na ruci). Autor u knjizi opisuje posebnu baraku u logoru, u koju su dovođene logorašice zarad razonode nacista, nazvanu "Odeljenje radosti" (Joy Division).


Promena imena benda izazvala je višestruku zabunu: organizator nije želeo da menja plakat pa je na njemu i dalje pisalo Warsaw, redari na ulazu isprva nisu hteli da puste Curtisa da uđe u salu "jer to veče ne sviraju neki Joy Division, već Warsaw" (misleći da ih folira kako bi se umuvao bez ulaznice), a ni sama publika nije bila ništa manje zbunjena njihovom najavom nakon što je predgrupa odradila svoj deo večeri. 
Tokom svirke izbila je tuča u publici, u koju se umešao Peter Hook skočivši sa bine u gužvu ("da razdvaja prijatelje"), ali i Curtis koji je šutirao nazad pivske flaše kojima su ih gađali, zbog čega je koncert na kratko bio prekinut; malo je nedostajalo da Joy Division budu izbačeni sa svog prvog nastupa pod tim imenom.
To veče su ipak uspeli da odsviraju sledeće numere:
1. Exercise One
2. Leaders of Men
3. Warsaw
4. Failures
5. Reaction
6. Inside the Line
7. Ice Age
8. Day of the Lords
9. Novelty


Inače, pesma "Warsaw" počinje Curtisovim uzvikom "31G-350125 ... GO!", što je bio serijski broj u ratnom zarobljeništvu dodeljen Hitlerovom zameniku Rudolfu Hessu, nakon hapšenja 1941. u Škotskoj, prilikom pokušaja prebega Saveznicima.
I tako, pre tačno četrdeset godina su se desile dve stvari:
1) umesto Warsaw dobili smo Joy Division
2) umesto punka dobili smo ono što je kasnije nazvano post-punk
Sasvim dovoljno.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...