Sunday 19 April 2015

Out of the trees


"Pravo iz šume" je pilot-epizoda nečega što je trebalo na kraju da ispadne BBC TV-serijal... doduše, samo dva scenarija su bila napisana, ali to ionako nema veze kada su ovi autori u pitanju. Pre tačno 40 godina (1975), Daglas Adams, Grejem Čepmen i Bernard Mekena smućkali su skeč-komedijašenje i ponudili urednicima BBC-ja. U to doba, Čepmen se i dalje drži pajtonovske komedija apsurda, dok se Adams već okrenuo ka temama poput sulude birokratije koja će razbucati svet, što će postati jedna od glavnih ideja potonjeg "Autostoperskog vodiča kroz Galaksiju". Inače, u "Šumi" se pojavljuje jedan broj glumaca koji će potom učestvovati u snimanju BBC mini-serijala (1981) po Daglasovoj knjizi.


Bilo je zamišljeno da gledalac tokom emisije prati podvige dvojice lingvista koji putuju vozom, u vreme ekonomske recesije u Britaniji tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Njih dvojica međusobno komentarišu poreklo određenih reči ili fraza, dobacujući se sopstvenim "tumačenjima", i tako gledaoca vode iz skeča u skeč.
Epizoda je prikazana 1975. godine, u apsolutno besmislenom terminu, tako da je samo mali broj gledalaca imao priliku da je odgleda. Urednici su odlučili da dalje ne finansiraju snimanje, pa je drugi scenario odbačen a snimak "prve" epizode bačen u arhivu i kasnije potpuno obrisan. Samo zahvaljujući Čepmenu, koji je sačuvao jednu VHS kopiju, kasnijom digitalizacijom je ceo snimak restauriran i ponovo prikazan 2006. godine.
Iako je original snimka epizode bio obrisan, neki fragmenti su ipak preostali na drugim trakama, poput skečeva "Orezivanje božura" i "Privatni život Džingis Kana". "Božure" je Adams potom uvrstio u "Autostoperski vodič kroz Galaksiju" (zamenivši u žbunu božura ljude parom vanzemaljaca), dok je "Džingis" postao deo Adamsove posthumne knjige "Losos sumnje: Poslednji galaktički autostoperaj" koja povezuje "Vodič" i njegov rad sa Pajtonovcima.
Na kraju, zaključak u stilu Adamsa i Čepmena bi glasio: 
Kao što se iz priloženog da videti, ovo više nije izgubljeno remek-delo - delom zbog toga što više nije izgubljeno, a delom zato što nikada i nije bilo remek-delo.


Out of the trees
remastered full episode [32:32]
(1975)

I tako, Robert Smit je 1980. godine ušao u šumu da bi potom pet godina ranije iz nje izašli Čepmen i Adams. Naravno da je tako nešto moguće - a kako bi drugačije, u ovoj Galaksiji?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...