Sunday 27 September 2015

Sun - Earth - Moon


Večeras je Super-Harvest-Blood Moon:
Full Moon - pun Mesec
Super Moon - kada je pun Mesec astronomski najbliži Zemlji
Harvest Moon - kada je pun Mesec datumski najbliži jesenjoj ravnodnevnici
Blood Moon - kada je pun Mesec u potpunosti od Sunca zaklonjen Zemljinom senkom, tj. pomračenje punog Meseca
Sve to je moguće samo kada se Sunce, Zemlja (u sredini) i Mesec nađu na istoj liniji u istoj ravni (doduše, što je Mesec bliži Zemlji, to je tolerancija u odstupanju više moguća, a da razlika u efektu skoro ne postoji).


U Severnoj i Južnoj Americi potpuno pomračenje Meseca počinje uveče (nedelja 27. septembar), u Evropi i Africi tek posle ponoći (ponedeljak 28. septembar). Ostatak Konfuzne Lopte ovoga puta neće imati prilku da posmatra večerašnju totalnu eklipsu Lune.
Ukoliko vas zanima kada će i u kojoj meri pomračenje biti vidljivo iznad vaših glava, pogledajte donju sliku i proverite na sajtu TimeAndDate. Na osnovu vaše IP adrese ponudiće vam podatke za najbližu opservatoriju - u Srbiji je to Beograd - ali možete i sami, "ručno" da pokušate nešto preciznije pozicioniranje (ukoliko ste baš zapeli).


Kako Night People nemaju pametnija posla nakon ponoći, možete baciti pogled naviše između 02:11 i 03:23, kada počinje tj. završava se faza potpunog pomračenja Meseca (tzv. penumbralno počinje već u 00:11 a završava se u 05:22).
Naravno, kroz ove guste i dosadne oblake ćete moći da vidite pomračenje samo ukoliko imate X-ray eyes, a ako nemamo - onda ništa, Balkanska pomrčina.
Kao i obično.


We will shine all over you
We will try to get thru
Earth, Sun, Moon...
(1987)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...