Friday 18 September 2015

Grounding


Mali savet, pomoć prilikom napada anksioznosti:
  • Dobro pogledajte oko sebe.
  • Pronađite 5 stvari koje možete da vidite, 4 koje možete da dotaknete, 3 koje možete da čujete, 2 koje možete da omirišete i jednu kojoj možete da osetite ukus.
Ovaj postupak se naziva "prizemljenje", i može vam pomoći ukoliko imate napad panike i osećate se kao da ste izgubili svaku kontrolu nad svojim okruženjem.


Pored ovog 5-4-3-2-1 postupka, postoje i alternativne metode prizemljenja:
  • Uočite 5 stvari različitih boja i menujte ih. Na primer: braon stolica, beli sto, zeleni kauč, crveni zidovi, plava kutija. Braon-bela-zelena-crvena-plava, tzv. metoda prizemljenja bojama. Ponavljate ih u sebi sve dok napad ne prestane, ili ih izgovarajte na glas ako vam je tako lakše.
  • Postoji i metoda gde sednete na ivicu stolice (ili bilo koje druge stabilne površine), stavite šake na kolena i pritom se trudite da vam leđa ostanu uspravna. To će vas naterati da održavate ravnotežu, ali takođe ćete steći i jači osećaj kontakta sa svetom oko vas. Slobodno možete, istovremeno sa ovom metodom, da primenite i prizemljenje bojama ili brojanjem. Nikako ne smeta, indeed.
Naravno, pored svih ovih tehnika, i dalje je bitno zapitati se zašto ste uplašeni tj. šta je razlog tome, kao i da ne prestanete s tim sve dok ne otkrijete najobjektivniji odgovor koji možete sebi da date na to pitanje.

Prenesite ovo dalje, može pomoći nekome kome je zaista potrebno.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...