Saturday 23 April 2016

Ramones40



23. aprila 1976. The Ramones objavljuju za Sire Records svoj istoimeni prvenac. UK punk jeste zakon, ali zna se čiji je prvi punk album. Od tog dana, pre 40 godina, pa do danas, svako ko se nameračio da pravi bend morao je prvo da nauči kako se svira Blitzkrieg Bop. Ne znaš - nema benda, i tačka. Prvo BP, a posle sviraj šta hoćeš.
1-2-3-4 fora na početku svake pesme važi i za njenu izvedbu. Baš pomenuta Blitzkrieg Bop ima samo 4 kvaziakorda, čuvene "dvojke" (možda je bolje to nazvati hvatom): 4x ovde, pa 4x ovde i još 4x ovde, sve to 4x pa onda još 4x tamo i onde sve iz početka. Jedan pogled na tablaturu objašnjava sve, da ne dužim.
Kada su ušli u studio da bi snimili svoj prvi album, The Ramones su već imali gotovih tridesetak pesama - dovoljno za tri albuma. Tako su ih potom i objavili, na "Ramones", "Leave home" i "Rocket to Russia". Redosled pesama na prvencu je u potpunosti identičan sa plejlistom na koncertima.


Omot albuma je priča za sebe...
Kada su konačno pronašli zgodno mesto (privatno dvorište) gde bi na miru uradili fotografiju za omot, Dee Dee je prvo ugazio u dogshit, to sastrugao sa patike nekom motkom, pa je potom tom istom motkom pokušao da mlati ostale članove benda. Takođe, retko ko primećuje srednji prst koji je Johnny "slučajno" ostavio da viri. Da bi slika ispala što manje kilava, fotograf Roberta Bayley je zahtevala da se predugački Joey pogrbi a prekratki Tommy propne pa prste. Prava na fotografiju je izdavačka kompanija otkupila za bednih 125 dolara. Ovakva postavka, kao sa fotografije, postala je standard omota The Ramones albuma.
Album "Ramones" predstavlja remek delo jednostavnosti, koja leži u suštini punka ali i samog rock'n'rolla. Iako u početku žestoko ignorisan od kritičara i medija, prvi album The Ramones opravdano svrstavaju među najuticajnije albume u istoriji muzike.
Dokaz da se može sve, samo kad se u to veruje.

Then your love, today the world.
Happy birthday, "Ramones".
Let's go, take it Dee Dee!



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...