Thursday 11 May 2017

Twilight Zone Day


"Upravo ulazite u drugu dimenziju, ne samo dimenziju vida i sluha već i uma. Ovo je putovanje u čudesnu zemlju mašte. Sledeća stanica: Zona sumraka!"


Podjednako omiljena kod dece, tinejdžera i odraslih, klasična kultna TV serija "Zona sumraka" imala je uticaja na čitave generacije, navodeći ih da pobliže osmotre život i razne fenomene te da ništa ne uzimaju zdravo za gotovo, i sve to zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji naučne fantastike, misterije i triler/horor tema. Da ne spominjemo koliko je danas poznatih glumaca u njoj započelo svojukarijeru (Bert Rejnolds, Leonard Nimoj i Vilijem Šetner su samo neki od njih). Pa kako da toliko uticajna serija nema i svoj praznik?
Seriju "Zona sumraka" je osmislio poznati TV producent Rod Sterling, a prva epizoda je bia emitovana 2. oktobra 1959. godine. U to vreme, serija se razlikovala se od svega ostalog na televiziji, pa je na samom početku morala da se grčevito bori za svoje mesto. U stvari, sam Sterling je, iako poštovan i obožavan od mnogih, važio za jednog od najkontroverznijih likova koga su zvali "gnevni momak" Holivuda zbog brojnih sukoba sa televizijskim šefovima i sponzorima oko raznih pitanja poput cenzure, rasizma ili rata. Međutim, njegova serija je brzo zadobila brojnu i vernu publiku. Teri Tarner je u Čikago Dejli Njuzu napisao oduševljeni prikaz: "... 'Zona sumraka' je jedina serija čije svako emitovanje jedva čekam. To je jedina serija kojoj bih dopustio da mi pokvari druge planove."
CBS je emitovao "Zonu sumraka" tokom pet sezona, od 1959. do 1964.
1983. godine snimljen je i film "Zona sumraka".
11. maj je dan u godini kada odajemo počast toj za um provokativnoj TV seriji, u kojoj je sve bilo čudno i nestvarno, a stvari nikada nisu bile onakve kakvim su se činile.
Verovali ili ne, ali na kugli Zemaljskoj zaista postoje ljudi koji još uvek nisu čuli za "Zonu sumraka"...

Days of the year: Twilight Zone Day (May 11th)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...