Thursday 14 December 2017

Jones Division



Grace Jones je prva obradila neku pesmu Joy Division.
Poštovani goths&hipsters sorry, ali to je zaista tako.

Modna ikona, pionir dance muzike i muzička legenda - čija se androginost može uporediti samo sa onom Davida Bowiea, Annie Lenox i Tilde Swinton - na b-stranu svog singla "Private Life" (objavljenog 27. juna 1980), koji je takođe obrada (The Pretenders), stavila je svoju cover verziju pesme "She's Lost Control" (Joy Division). "Private Life" se nalazi na njenom četvrtom albumu "Warm Leatherette", sa koga je takođe skinut istoimeni singl "Warm Leatherettte" (obrada The Normal). Iako je album "Warm Leatherette" bio objavljen 9. maja 1980. godine, "Private Life" i ostale pesme snimane su pre nego što je Ian Curtis sebi oduzeo život, tako da se to najverovatnije odnosi i na "She's Lost Control" (snimljena je u isto vreme i u istom studiju kao i materijal objavljen na albumu).
Postoji još jedna stvar koja povezuje Grace Jones, "She's Lost Control" i "Warm Leatherette" - obe pesme su nastale pod uticajem J.G.Ballardovog postmodernističkog romana "Crash", razvijenog iz priče objavljene u njegovoj zbirci "Atrocity Exhibition". Gle čuda, eto naslova još jedne pesme Joy Division objavljene 18. jula 1980. na albumu "Closer" - dva meseca nakon Curtisove smrti, i nepunih mesec dana nakon objavljivanja prve ever obrade "She's Lost Control".


Nakon prve disko-trilogije albuma, Grace Jones se 1979. okreće avangardnoj muzici gomilom post-punk obrada objavljenih na albumu "Warm Leatherette". Prvi singl sa tog albuma je "A Rolling Stone", mešavina disko pevanja i duha ranih radova Nine Hagen i Klausa Nomija. Drugi cover-singl je "Love Is The Drug" (Roxy Music). Naredna obrada je singl "Breakdown" (Tom Petty And The Heartbreakers), koju su kasnije takođe obradili mnogi, uključujući The Replacements i Lydia Lunch. Tom Petty je posebno napisao stihove treće strofe, posvećujući ih Grace Jones. Poslednja dva singla sa tog albuma su "The Hunter Gets Captured By The Game" (Smokey Robinson) i "Pars" otpevana na francuskom.
Nakon obrade "She's Lost Control", Grace Jones sarađuje sa bendom A Certain Ratio (u sklopu saradnje njene izdavačke kuće Island i njihove Factory). Na pamet joj je pala ideja da bi ACR mogli postati njen prateći bend; kao rezultat te saradnje, 1980. je snimljena obrada "Houses In Motion" (Talking Heads).
Naredni album "Nightclubbing" (1981) je nazvan po pesmi Iggyja Popa sa albuma "The Idiot" (inspirisanog romanom F.Dostojevskog i objavljenog u paru sa Bowievim "Heroes"). Ponovo Jones/Division koincidencija: "The Idiot" je bio poslednji album koji je Ian Curtis slušao pre nego što se obesio. Prvi singl sa tog albuma je "Demolition Man", pesma koju je Sting napisao posebno za Grace Jones. Zatim sledi "I've Seen This Face Before (Libertango)" (Astor Piazzolla), i potom "Use Me" (Bill Withers) i "Walking In The Rain" (Flash And The Pan).


Warm Leatherette (1980), Nightclubbing (1981), Island Life (1985)
Ta dva post-punk albuma predstavljaju možda najupečatljiviji deo karijere Grace Jones, utisnuvši njen imidž u anale muzike, stila, mode i istorije umetnosti. Polovina pesama sa njih našla je svoje mesto na kompilaciji najvećih hitova "Island Life" (1985). Čak je i omot te kompilacije ušao na spisak najpoznatijih u istoriji muzike, rame uz rame sa omotom "Unknown Pleasures" Joy Division.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...