Monday, 13 November 2017

30 years of Floodland


And the dance went on
Over this wasteland ... Floodland


Urbana legenda kaže da su u petak 13. Novembra 1987. godine The Sisters Of Mercy objavili svoj drugi studijski album "Floodland". Nije mali broj njihovih starih fanova koji su taka - baš kao i danas - smatrali da je ovaj album veliki iskorak iz dotadašnjeg stila koji su SoM praktikovali. Kako god bilo, album definitivno jeste skretanje sa goth-rock staze koju je utabao Dr. Avalanche.
Nakon raspada prve faze SoM, cepanjem na Eldritch, Marx (Ghost Dance) i Hussey/Adams (The Mission) trećine benda, Andrew Eldritch formira prvo The Sisterhood kako bi sprečio ostale (bivše) članove benda da koriste to ime, namenjeno nikad objavljenom drugom albumu. Plan je bio da istovremeno objavi Sisterhood album i 12'' EP "This Corrosion", što mu - takođe - nikada nije pošlo za rukom. Pesma "This Corrosion" je na kraju ipak bila objavljena na albumu, ali umesto Sisterhood, na omotu je ponovo stajalo staro ime - The Sisters Of Mercy. Ovoga puta u dvočlanom "pakovanju" koje su činili Andrew Eldritch i Patricia Morrisson, uz ekipu muzičara koja je većinom (sa)učestvovala i u snimanju The Sisterhood mini albuma "The Gift" (1986). Kao što smo već naglasili - iskorak, i to esencijalni.
Naravno, u 1987, ni ostali ne sede skrštenih ruku: Ghost Dance objavljuju "A Word To The Wise" EP, a The Mission "The First Chapter" kompilaciju singlova i remiksa pesama (od kojih su neke bile pravljene za drugi album SoM) sa svog prvog albuma "Wasteland" iz 1986. Ali... to su ipak neke druge priče.


Definitivni goth-rock zvuk, koji odzvanja u prostoru između ušiju, mogao bi da izgleda ovako: gospel hor sa početka "This Corrosion", zarazna bas linija iz "Lucretia My Reflection", svetlucav gitarski rif iz "Dominion"; zvuk, koji će vam se uvući pod kožu, i od koga ćete se obavezno naježiti. Pesme poput "Flood II" i "Driven Like The Snow" su i danas veoma popularne.
"This Corrosion" je objavljen u septembru 1987. kao uvod u ovaj album, i to kao 7'' i 12'' vinil, kao singl-kaseta i u bezbroj (re)miksova nakon toga. Bio je to nastavak stila sa "The Gift", u kome je Eldritchovo novo i sve veće interesovanje za sintisajzere skoro u potpunosti istisnulo prepoznatljiv zvuk gitara Garyja Marxa i Waynea Husseya. Kao šlag na crnu i korodiranu tortu, objavljen je i prateći video spot snimljen u Blade Runner stilu.
Ovaj album može donekle zbuniti nekoga ko po prvi put čuje SoM, jer "Floodland" i cela priča oko njega više deluju kao Eldritchov solo album, nego kao drugi album Sistersa. To svakako jeste iskorak u stranu od primarne misije Sistersa, koji su u svojoj prvoj fazi neskriveno ukazivali na muziku koja je uticala na njih (poput Suicide, Mötörhead, The Cramps, Cohena, Bowiea ili Alien Sex Fiend, baš kao i ABBA, Hot Chocolate ili Dolly Parton), ali i prvi veliki Eldritchov solo uspeh, kome je svakako doprineo i producent Jim Steinman koji je producirao i singl "More" sa narednogi SoM albuma "Vision Thing" (1990).


Pesme "Flood I" i "Flood II", baš kao i sam naziv albuma, povezani su sa Eldritchovim boravkom u Hamburgu, na ušću Elbe u Severno more, i njegovim tamošnjim iskustvima tokom rada na albumu "Floodland".

Na kraju reke
Na izvoru mora
Dok voda nadire (poput mora)
I preko mene se preliva (ja potop sanjam)
Poplavljen suzama tvojim, taj žal
Pepeo
I laži
- Flood ITako je bilo
Tako jeste
Kada voda krene, nadire
Rekla je "bilo kad"
Podigni ruke
Potop
- Flood II

Za pesme "Flood I" i "Flood II" Eldritch kaže:
"Reč potop je ovde iskorišćena kao metafora za sex, barem u ovom kontekstu. Ako porazmislite o tome, pa većina ljudi u određenoj situaciji zaista ostane mokra... Voda je sama po sebi tako ogromna, tako da i potop može delovati veoma stimulativno."

Više je nego jasno da je "Floodland" (osim naziva benda) u potpunosti Eldritchov solo album. Geopolitika, ljubav, sex, osveta i na kraju "1959" - duboko lična, bolno ogoljena, kao najiskreniji trenutak na celom albumu (i ne samo na njemu).


Da se, na kraju, vratimo na početak ove priče:
Kao što to obično biva kada je Eldritch u pitanju, i danas je aktuelna rasprava oko toga kog datuma je zaista objavljen album "Floodland". Iako na sajtu Discogs stoji "Friday 13th Nov 1987 UK&Europe", baš kao i na objavi nemačkog izdanja, na UK plakatu za release date piše "Available from twelve midnight Sunday 15th November". Čini se da su prodavnice ploča širom Evrope ipak pustile album u petak, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog činjenice da ćete u UK teško uspeti da pazarite muziku nedeljom u ponoć.
Sam St. Andrew bi ga znao šta je od svega toga istina.
Ako je još nekome danas do nje stalo.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...